Click to listen highlighted text!
Search
Close this search box.

Masopustní veselí 2023 – PŘÁTELSTVÍ BEZ HRANIC – v rámci projektu Euroregionu Glacensis

Aktuality

Obec

Úřad

Plány

„Masopust držíme, nic se nehádáme pospolu, proč bychom se hádali, když jsme se tak setkali pospolu, ach pospolu…”

V sobotu 11.2.2023 se uskutečnil v Pilníkově masopustní průvod v maskách, v jehož čele jelo koňské spřežení za zvuků hudby místní skupiny Nešlapeto.

Již tradiční akce začala i skončila na náměstí. Masopustní veselí odstartoval pan starosta Josef Červený, který početné shromáždění místních i přespolních přivítal. Pan starosta na tento den opětovně pozval v rámci projektu také přátele z polského města Marciszów, ze kterého k nám přijel plný autobus návštěvníků v čele se starostou panem Wieslavem Cepielikem. V letošním roce se družební projekt jmenuje „Přátelství bez hranic“, reg. č. projektu CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_008/0003319.

Jak je zvykem, přišel místní policista s žádostí o propůjčení klíče od města a povolení k průvodu. Pan starosta mu vše svěřil a popřál pěkný a klidný průvod – plný hudby, tance a zábavy. Průvod vyrazil z náměstí kolem křížku ulicí Okružní, K Táboru, Novoměstskou a zpět velkým okruhem na náměstí. Po cestě bylo několik zastávek na tekuté i sladké a slané občerstvení. Samozřejmě nechyběly ani ochutnávky zabijačkových výrobků.

O výdej pochutin na náměstí se postaral kulturní výbor pana Petra Pěchoče a nápojový sortiment byl v režii místních hasičů.

V letošním roce bylo k vidění mnoho krásných masek. Oceněny byly tři z nich. V dámské kategorii byla ohodnocena maska Pelikána, kterou si připravila paní Jana Pachlová, v mužské kategorii zabodovala maska vodníka, kterou si vtipně připravil Olda Melichar, a v dětské kategorii roztomilá maska dýně v převleku Honzíka Nýče.

Poté, co policista vrátil klíč od města panu starostovi, začala poslední část sobotního programu. Pro návštěvníky byl opět připravený živý orloj na místní radnici, o který se postaral pan starosta, sociální výbor, paní magistra Markéta Gabrišová a také jeden člen polské výpravy v masce biskupa.

Letošní masopust navštívilo přibližně 400 návštěvníků.

Velké poděkování patří všem, u kterých se průvod zastavil a bylo pro něj připraveno vynikající občerstvení. Děkujeme za krásnou atmosféru a bezvadně sehranou práci místních spoluobčanů.

Těšíme se na příští rok!

https://www.pilnikov.cz/wp-content/uploads//2023/06/Masopustni-veseli-v-Pilnikove-P.-Pechoc-3-1.docx

Nepřehlédněte

Skip to content Click to listen highlighted text!