Click to listen highlighted text!
Search
Close this search box.

Výskyt jedince VLKA OBECNÉHO

Aktuality

Obec

Úřad

Plány

Krajský úřad Královéhradeckého kraje informuje o výskytu jedince vlka obecného v katastrech obcí Rudník (Arnultovice), Vítězná (Komárov), Čermná, Janské Lázně. Informujeme vás, že v posledních týdnech dochází k opakovaným pozorováním jednoho či dvou vlků v blízkosti uvedených obcí na vzdálenost 30 – 40 metrů od člověka během dne.

Krajský úřad doporučuje chovatelům hospodářských zvířat v oblasti, aby zvýšili ochranu hospodářských zvířat jejich zaháněním na noc nebo ochranou pomocí člověka a pasteveckých psů. Doporučujeme, aby veřejnost měla své psy při procházkách ve volné přírodě na vodítku a v případě, kdy by došlo na tzv. blízké setkání, aby byly využity metody plašení pomocí hluku, křiku, případně pomocí hozených předmětů. Jedná se chování zřejmě mladých vlků, kteří jsou zvídaví a méně ostražití. V této situaci lze doporučit jakékoliv plašící metody, které napomohou k tomu, aby vlci pochopili, že přibližovat se k člověku je nežádoucí.

V každém případě je třeba být při setkání s vlkem obezřetný. Snížená míra plachosti neznamená, že se jedná o krotké a ochočené zvíře. Důrazně nedoporučujeme snažit se vlky krmit nebo jim ve volné přírodě zanechávat možnou potravu či zbytky jídla.

Nepřehlédněte

Skip to content Click to listen highlighted text!