Click to listen highlighted text!
Search
Close this search box.

Obnova kamenného podstavce s litinovým křížem

Aktuality

Obec

Úřad

Plány

  Město Pilníkov obnovilo také kamenný podstavec s litinovým křížem v úvozu za nádražím, který byl v 60. letech 20. stol. úmyslně rozvalen. Naštěstí se kamenné části dochovaly do dnešních dnů v celkem dobrém stavu. Jak postupovala jeho obnova? Nejdříve byl zhotoven nový základ, který byl osazen jednotlivými částmi kamenného podstavce. Tyto části byly chemicky očištěny od usazených nečistot, mechů a zčernalých depozitů. Chybějící části byly doplněny minerálními tmely a provedeno vyspárování. Dále byla provedena lokální lazurní barevná retuš a zvýrazněn dochovaný nápis. Do výklenku byla vsazena nově vyrobená žulová deska. Také bylo zapotřebí vyrobit dvě hlavičky andílků, které se nedochovaly. Nakonec byl podstavec osazen nově vyrobeným litinovým křížem, provedena celková hydrofobizace a zpevnění povrchu pískovce.

  Realizace obnovy proběhla v období květen-září 2013, celkové náklady činily 52 738,- Kč s DPH, základ zhotovili dobrovolníci z Mysliveckého sdružení Krakonoš Pilníkov, kamenické práce provedla firma Kamenictví Josef a David Novotný z Čermné. Nezbytné úpravy dřevin provedla firma Lesy-voda s.r.o.Pilníkov.  

  Po padesáti letech se tento kamenný podstavec s křížem dočkal svého znovuzrození a stal se opět pěkným doplňkem krásné pilníkovské krajiny a novým turistickým cílem našich občanů a návštěvníků Pilníkova.

 A ještě několik fotografií:

Nepřehlédněte

Skip to content Click to listen highlighted text!